کابل شبکه اترنت برای اتصال دستگاههای مختلف به این شبکهها ساخته شده است. اترنت یک پروتکل ارتباطی استاندارد است که در نرم افزار و سخت افزار دستگاههای مختلف قرار داده شده است. اترنت برای ساخت یک شبکه محلی استفاده میشود. شبکه محلی یک شبکه کامپیوتری است که یک گروه از کامپیوترها را به هم متصل میکند و اطلاعات را از طریق کابلها یا سیمها به اشتراک میگذارد.
تاریخچه کابل شبکه اترنت
پایه و اساس ساخت کابل شبکه اترنت توسط شرکت PARC Xerox به سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۵ برمیگردد. اشخاصی به نام Robert Metcalfe و Dacid Boggs در سال ۱۹۷۴ خلاصهای از اترنت را نوشتند و ارائه کردند تا اینکه در سال ۱۹۷۵ شرکت Xerox نام این دو را در کنار نامههای دیگری چون Chuck Thacker و Lampson Butler به عنوان مخترعین این سیستم ارتباط دادهای چندین نقطهای همراه با تشخیص تصادف یعنی اترنت ثبت کرد. سرعت اترنت آن زمان ۳mbit/s و فیلدهای آدرس مبدا و مقصد ۸ بیت بود. در سال ۱۹۷۹ Metcalfe از شرکت Xerox جدا شد تا بتواند تحولی در سیستم اترنت ایجاد کند و برای این منظور شرکت ۳ Com را تاسیس کرد. با اصرار او استاندارد جدیدی برای شبکهی اترنت توسط شرکتهای Xerox، Intel و Digital به نام DIX که مخفف ابتدای نام سه شرکت است تعیین شد که سرعت این شبکه را تا ۱۰ مگابیت بر ثانیه، آدرسهای مبدا و مقصد را تا ۴۸ بیت و یک فیلد ۱۶ بیتی جهت نوع بسته اطلاعاتی اترنت، ارتقا میداد.
در اواسط دهه ۱۹۸۰ سیستم کابل شبکه اترنت با سیمهای زوج به هم تابیده توسعه یافت. این سیستمها جایگزین کابل شبکه کواکسیال شدند. شبکههای اولیه به کابلهای UTP به وسیلهی یک سیستم مرکزی متصل میشد.
در ادامهی مقاله انواع اشتراک گذاری اطلاعات و دادهها توسط کابل شبکه اترنت سیمی و بدون سیم بررسی میشود.
شبکه اترنت سیمی
تکنولوژی اترنت به طور عمده با کابل فیبر نوری کار میکند. این کابل فیبر نوری دستگاهها را در فاصله ۱۰ کیلومتری متصل کرده و تا ۱۰ مگابیت بر ثانیه پشتیبانی میشود. یک کارت رابط شبکه کامپیوتر (NIC) در هر کامپیوتر نصب و به یک آدرس منحصر به فرد اختصاص داده شده است. یک کابل اترنت از هر NIC به سوئیچ مرکزی یا مرکز متصل میشود. سوئیچ و هاب به عنوان یک ایستگاه تقویت عمل کرده – گرچه تفاوت های قابل توجهی در نحوه مدیریت ترافیک شبکه دارند –و بستههای دادهها از طریق شبکه را دریافت و هدایت میکنند. بنابراین، شبکه اترنت با ایجاد یک سیستم ارتباطی، اجازه میدهد دادهها از طریق منابعی چون پرینتر، دستگاههای فکس و اسکنر به اشتراک گذاشته شوند.
شبکه اترنت بی سیم
شبکههای اترنت میتوانند بی سیم نیز باشند. به جای استفاده از کابل شبکه اترنت برای اتصال کامپیوترها، NICهای بی سیم از امواج رادیویی برای ارتباط دو طرفه از طریق یک سوئیچ بی سیم یا دستگاه مرکزی استفاده میکند. تجهیزات این سیستم بی سیم شامل پورتهای اترنت، NICهای بی سیم، سوئیچها و دستگاههای مرکزی میشوند. فناوری شبکه بی سیم میتواند برای استفاده انعطاف پذیرتر باشد اما همچنان نیاز به مراقبتهای دقیق برای حفاظت از دادهها، اطلاعات و امنیت شبکه دارند.
انواع کابل شبکه اترنت
انواع مختلف فناوریهای اترنت با توجه به نوع و قطر کابلهای مورد استفاده در زیر آورده شده اند:
۱۰Base2: این کابل شبکه از نوع کواکسیال و نازک هستند.
۱۰Base5: این کابل شبکه از نوع کواکسیال و ضخیم هستند.
۱۰Base-T: این کابل شبکه دو جفت پیچ خورده است و سرعت دستیابی به دادهها و اطلاعات را با این کابل به حدود ۱۰ مگابیت بر ثانیه میرسد.
۱۰۰Base-FX: این کابل شبکه از نوع فیبر نوری است و سرعت دستیابی به دادهها و اطلاعات را با این کابل به حدود ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه میرسد.
۱۰۰Base-TX: این کابل شبکه شبیه کابل ۱۰ Base-T است ولی سرعت دستیابی به دادهها و اطلاعات ۱۰ برابر نسبت به آن کابلها که به سرعت حدود ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه میرسد، است.
۱۰۰۰Base-TX: این کابل شبکه با استفاده از ۵ جفت کابل دوبار پیچ خورده، به سرعت یک گیگابیت بر ثانیه می دهد.
۱۰۰۰Base-SX: این کابل شبکه بر اساس فیبر نوری چند منظوره ساخته شده است که از سیگنالهای طول موج کوتاه از ۸۵۰ نانومتر استفاده میکند.
۱۰۰۰Base-LX: این کابل شبکه بر اساس فیبر نوری چند منظوره ساخته شده است که از سیگنالهای طول موج بلند از ۱۳۵۰ نانومتر استفاده میکند. در اترنت از فناوری این کابل شبکه به طور گستردهای استفاده میشود، زیرا هزینهی استفاده از چنین شبکهای زیاد نیست.
انواع شبکههای اترنت
انواع مختلفی از شبکه های اترنت وجود دارد که در ادامه بیشتر معرفی خواهند شد.
- اترنت سریع
اترنت سریع یک نوع شبکه اترنت است که میتواند داده ها را با سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه با استفاده از یک جفت کابل شبکه پیچ خورده یا کابل فیبر نوری انتقال دهد.
- شبکهی اترنت گیگابایت
شبکهی اترنت گیگابایت نوعی از شبکهی اترنت است که قادر است دادهها را با سرعت ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه بر اساس یک جفت کابل شبکه پیچ خورده یا کابل فیبر نوری انتقال دهد. کابلهای شبکهی پیچ خوردهای که شبکهی اترنت گیگابایت را پشتیبانی میکنند، کابلهای Cat5e هستند که در آنها از همهی چهار جفت سیم پیچ خوردهی کابل، برای دستیابی به نرخ انتقال داده بالا استفاده میشود. شبکهی اترنت گیگابایت، نسل جدید اترنت است که قادر است اطلاعات را با نرخ ۱۰ گیگابیت بر ثانیه با استفاده از کابلهای جفت پیچیده یا فیبر نوری انتقال دهد.
- سوئیچ شبکهی اترنت
دستگاه های شبکه چندگانه در یک شبکه نیاز به تجهیزاتی مانند سوئیچ شبکه یا دستگاه مرکزی هستند. هنگام استفاده از یک سوئیچ شبکه، یک کابل شبکه معمولی به جای کابل متقاطع استفاده میشود. کابل متقاطع شامل یک جفت کابل انتقال در انتها و یک جفت کابل گیرنده در انتهای دیگر است. عملکرد اصلی یک سوئیچ شبکه انتقال دادهها از یک دستگاه به دستگاه دیگر در همان شبکه است. بنابراین یک سوئیچ شبکه این کار را به طور موثر انجام می دهد، زیرا دادهها از یک دستگاه به دستگاه دیگر بدون وجود آنها منتقل نمی شوند. سوئیچ شبکه به طور معمول تمامی سرعتهای انتقال دادههای مختلف را پشتیبانی میکند.