بکاپگیری، اصطلاحی است که در طول چند دهه گذشته هم معنی با حفاظت از دادهها وارد لغات زبان تخصصی علوم رایانهای و فناوری اطلاعات شده است و ممکن است از طریق چندین روش مختلف انجام شود. برنامههای کاربردی بکاپگیری، برای کاهش پیچیدگی انجام عملیات پشتیبان گیری و بازیابی دادهها و اطلاعات توسعه داده شده است. بکاپگیری از دادهها و اطلاعات تنها بخشی از برنامهی حفاظت از آنها در برابر حوادث مختلف است و ممکن است نتواند به بازیابی کامل و حرفهای سطح اطلاعات و دادهها بدون طراحی و آزمایش دقیق بپردازد.
هدف از اکثر برنامههای بکاپگیری این است که یک کپی از اطلاعات و دادهها ایجاد کنند تا پس از اینکه این اطلاعات و دادهها به خاطر حوادث و اتفاقاتی از بین روند و یا پاک شوند، توسط آنها بازگردانده شود. بنابراین، بکاپگیری هدف نیست، بلکه یک وسیله برای رسیدن به هدف حفاظت از دادهها است. تست و آزمایش بکاپگیری نیز به همان اندازهی تهیهی نسخهی پشتیبان و بازیابی اطلاعات مهم است. مزیت این کار این است که امکان بازگرداندن دادهها در زمانی دیگر فراهم میشود. بدون تست و آزمایش دورهای، تضمینی برای اینکه هدف حفاظت از دادهها به خوبی برآورده شده است؛ محقق نمیشود.
بکاپگیری از دادهها گاهی با آرشیو کردن دادهها اشتباه گرفته میشود، هرچند برای هر کدام از آنها عملیات متفاوتی انجام میشود. در بکاپگیری، یک نسخهی پشتیبان و ثانویه از دادههای مورد استفاده در اختیار ما قرار میگیرد. در مقابل، آرشیو کردن دادهها برای نگهداری و ذخیره کردن آنها به مدت زمان طولانی در یک رسانهی ارزان قیمت مانند نوارهای ویدیوی، سی دی، دی وی دی و … انجام میشود.
برنامههای بکاپگیری به مدت طولانی انواع متعددی از عملیات تهیهی نسخهی پشتیبان از دادهها و اطلاعات حساس و مهم شما را ارائه میدهند. شایعترین نسخهی تهیهی پشتیبان، بکاپگیری کامل، اینکرمنتال و دیفرنشیال است. دیگر انواع تهیهی نسخهی پشتیبان شامل بکاپگیری کامل ترکیبی ، معکوسی، اینکرمنتال وارونه و محافظت مداوم از اطلاعات و دادهها (CDP) است. در ادامهی مقاله سه نوع از شایعترین و رایجترین تهیهی نسخههای پشتیبان از دادهها و اطلاعات معرفی میشوند.
بکاپگیری کامل
اساسیترین و کاملترین نوع عملیات تهیهی نسخهی پشتیبان از اطلاعات و دادهها ، بکاپگیری کامل است. همانطور که از نامش بر میآید، این نوع از پشتیبانگیری یک کپی از تمام دادهها را در رسانههایی چون نوارهای ویدئویی، سی دی، دی وی دی و … قرار میدهد. مزیت این نوع از بکاپگیری این است که در طول عملیات پشتیبانگیری، کپی کامل از تمام دادهها در مجموعهای از رسانههای حاوی آنها، در دسترس است. این مسئله کمک میکند تا بازیابی دادهها در کوتاهترین زمان صورت گیرد. عیب این روش پشتیبانگیری، این است که برای تهیهی یک نسخهی پشتیبان کامل بیش از از انواع دیگر زمان میبرد و نیاز به فضای ذخیره سازی بیشتری دارد.
بنابراین، بکاپگیری کامل معمولا به صورت دوره ای انجام میشود. مراکز نگهداری دادهها که مقدار کمی از آنها را نگهداری میکنند ممکن است پشتیبانگیری دادهها را به صورت روزانه یا در بعضی موارد بیشتر انتخاب کنند. به طور معمول، عملیات بکاپگیری کامل با دیگر انواع آن یعنی اینکرمنتال و دیفرنشیال ترکیب میشود.
بکاپگیری اینکرمنتال
در بکاپگیری اینکرمنتال تنها از داده هایی را که از آخرین عملیات پشتیبانگیری از هر نوع را که تغییر کرده است، کپی میگیرند . نشانه و علامتی از آخرین پشتیبانگیری بر روی رسانههای حاوی آن دادهها و اطلاعات درج میشود تا با آخرین نسخهی پشتیبانگیری مقایسه شود. برنامههای بکاپگیری مسیر، تاریخ و زمان عملیات پشتیبانگیری را برای ردیابی فایلهای اصلاح شده در طی این عملیاتها ثبت میکنند.
از آنجایی که در بکاپگیری اینکرمنتال تنها دادهها و اطلاعات آخرین نسخهی پشتیبان کپی میشود، ممکن است آنها در صورت نیاز با تنها آخرین تغییرات ذخیره شده، اجرا شود. مزیت این نوع پشتیبانگیری این است که آنها یک مقدار کوچکتر از دادهها را به نسبت نوع پشتیبانگیری کامل کپی میکنند. به این ترتیب، این عملیات سریعتر انجام میشود و در نسخهی پشتیبان ذخیره میشود.
بکاپ گیری دیفرنشیال
بکاپگیری دیفرنشیالی که برای اولین بار انجام میشود شبیه بکاپگیری اینکرمنتال است که از تمامی دادهها و اطلاعاتی که از آخرین نسخهی پشتیبان تغییر یافته است؛ یک کپی میگیرد. با این حال، هر بار که اجرا میشود به کپی گرفتن از تمامی داده هایی که نسبت به پشتیبانگیری کامل قبلی تغییر یافته است؛ ادامه میدهد. بدین ترتیب، داده های بیشتری را نسبت به عملیات بعدی اینکرمنتال، ذخیره میکند. اگر چه معمولا بسیار کمتر از یک پشتیبانگیری کامل، دادهها را ذخیره میکند. علاوه بر این، بکاپگیری دیفرنشیال نیاز به فضا و زمان بیشتری نسبت به اینکرمنتال و کمتر از کامل دارد.
در ادامهی مقاله نحوه بکاپگیری در برخی موارد را بررسی خواهیم کرد.
بکاپ گیری از ویندوز
برای تهیهی نسخهی پشتیبان از ویندوز ۷ کافی است مراحل زیر را انجام دهید:
- تایپ عبارت Backup در نوار جستجوی ویندوز.
- کلیک بر روی گزینهی Backup and Restore.
- در نهایت کلیک بر روی گزینهی Create a system image.
بکاپ گیری از واتساپ
تهیهی نسخهی پشتیبان از واتساپ بسیار ساده است. کافی است تا مراحل زیر را دنبال کنید.
- پس از باز کردن برنامهی واتساپ در گوشی هوشمند خود از طریق سه نقطهی بالای سمت چپ برنامه، وارد گزینهی Setting شوید.
- در آنجا گزینهی Chats را انتخاب کنید.
- حالادر صفحهی Chats وارد صفحهی Chat Backup شوید.
- در این صفحه میتوانید با انتخاب گزینهی Back UP و اینکه مدت زمان آن به صورت دستی، روزانه، هفتگی و یا ماهانه و یا بکاپگیری با دادههای گوشی هوشمند یا Wi-Fi و شامل ویدیو باشد؛ کار تهیهی نسخهی پشتیبان از دادهها و اطلاعات خود را انجام دهید.
بکاپ گیری از گوشی اندروید
تهیهی نسخهی پشتیبان از گوشیهای اندرویدی بسیار ساده است. تنها کافیست مراحل زیر را دنبال کنید.
- وارد شدن به بخش Setting گوشی.
- انتخاب گزینهی Account.
- انتخاب گزینهی Google Account.
- سپس انتخاب گزینهی Backup Account از گزینهی Backup & Resetمنوی تنظیمات.
- در نهایت زدن این گزینه و انتخاب اکانتی از گوگل که قصد دارید کار بکاپگرفتن در آنجا انجام شود.
بکاپ گیری از گوشی آیفون
تهیهی نسخهی پشتیبان از گوشیهای آیفون از طریق برنامه آیتونز انجام میشود. مراحل زیر را دنبال کنید.
- اجرای برنامهی آیتونز در کامپیوتر و وصل کردن گوشی با کابل به کامپیوتر.
- کلیک بر روی شکل مدل آیفون خود در برنامهی آیتونز.
- مراجعه به بخش Summary.
- در نهایت کلیک بر روی گزینهی Backup Now.